Historien gjennom 100 år

Drangedal Bilruter fylte i 2009 100 år. I denne anledning ble det skrevet en jubileumsbok som tar for seg hele selskapets historie. Boken kan kjøpes for kr 150,- ved å henvende seg til vår administrasjon.

Vi har lagt ut noen bilder HER

Den første rutebilen

Dette bildet av den første rutebilen i Drangedal er tatt ca. 1913.  Det måtte være en hard prøve for sjåfør og passasjerer å kjøre i en slik åpen bil i all slags vær. Det kunne være kaldt kl. 7 om morgenen og når den kl. 7 om kvelden kom tilbake til Bø. Foto fra Drangedal Historielags fotosamling

En biltur fra Kragerø til Tørdal i 1915. Vestmar 16. september 1915 har en interessant beskrivelse av en biltur fra Kragerø til Tørdal. Beskrivelsen er ikke undertegnet med navn, men det er trolig redaktør Carl Bundi som har tatt seg en tur. Under er noen små utdrag av beskrivelsen:

«Det er kanskje mange, eller de fleste, der tror, at man ikke kan opleve noget paa en Tur til Tørdal, men det kan jeg forsikre, at er en av de interessanteste Ture, jeg har hat, og jeg reiser da noksaa meget på de forskjellige Steder i Landet. Man reiser alstaa med bil fra Kragerø KL. 2.45 om Etterm. man kjører ganske hurtig paa den smale krokete vei opover, og det mesterlig, hvordan disse shauffører kan klare sig; det er Folk som ikke maa være nervøse, klare i Hode og stø paa Handen. Man har aldri hørt om nogen Ulykke verken paa Turene til Drangedal og Tørdal eller til Bamble og Stathelle, og det er godt gjort, venlige og hjelpsomme er de ogsaa alle…»

«Det var egentlig om Postbefordringen pr. Bil jeg vilde skrive. Den kan Dere tro er morsom. Avisene kommer ut i Kragerø en halv Times Tid, før Bilen Gaar og faar Aviserne med sig, og ret som det er kaster Kjøreren ut Aviser her og der opover hele Veien. Paa Refsdalen møter op en ferm Kone og bytter Postsække med Bilen, mottar Værdibrever og kvitterer kontant for disse paa slette Veien. Saa paa Støa slænger man av en Pose og likedan opover hele Veien. Der slynges ut Postposer og Aviser. Bilen suser sin gang. Enkelte Steder er der en liten Trækasse med et Blikktak over, Føreren bytter Postposer og kjører videre, andre Steder staar en Jente med et brev i en støvet Stok, Brevet kommer med og man suser videre, ingen Stans for slikt. Stokken følger sommesteder med et Stykke, men det gjør jo ingenting. …»

«Det er guddommelig vakkert opp i Drangedal og Tørdal, gaa op til Solberggaardene og se over Vandet, Aasene og Markene eller staa oppe paa Bø eller Hotellet i Tørdal og se nedover og op på de mektige Fjelde, ren telemarksnatur. Har du spor av Følelse, Hjerteslag og Syn. da vil du uvilkaarlig si: Norge er et vakkert Land!…»